Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Menu główne:

Gabinet Weterynaryjny VET- SERVICE lek. wet. Łukasz Ocharski


Idź do treści

Porady




Na każde Pastwa pytanie będę sie starał odpowiedzieć osobno.
Poniżej przedstawiam najczęściej pojawiające się pytania wraz z odpowiedziami.


Mój zwierzak nie je - przejdzie mu czy nie przejdzie...?

Brak apetytu jest często pierwszym symptomem chorób przebiegających z podwyższoną temperaturą czy gorączką, nie należy takiego objawu lekceważyć. Nieprzyjmowanie pokarmu przez dłuższy czas prowadzi do silnego osłabienia organizmu i odwodnienia. Sytuacja taka jest szczególnie groźna u kotów, gdzie brak apetytu dłuższy niż 1-2 dni może spowodować zwyrodnienie tłuszczowe wątroby, co może być tragiczne w skutkach. W razie braku apetytu u zwierzaka - zgłaszamy się z nim do lekarza!



Przykry zapach z jamy ustnej...


Zwierzęta nigdy nie będą miały przyjemnego zapachu z ust, jednakże narastający odór, wyczuwalny już z pewnej odległości może być niepokojący - może być spowodowany kamieniem nazębnym i/lub chorobami przyzębia. W takim przypadku należy skontaktować się z lekarzem, dostępne na rynku środki do higieny jamy ustnej dla zwierząt nie usuwają kamienia, pomagają jedynie zapobiegać jego odkładaniu się. Kamień należy usunąć mechanicznie, jeśli to konieczne - zastosować leczenie, a dopiero potem zastanowić się nad sposobem zapobieganie podobnym sytuacjom.



Odrobaczanie zwierząt domowych

Psy i koty należy odrobaczać regularnie co 3-6 miesięcy, ponadto szczenięta i kocięta powinno się odrobaczać, w pierwszym okresie życia, co miesiąc, począwszy nawet już od 3go tygodnia życia. W przypadku kotów "wychodzących" odstęp pomiędzy jednym odrobaczeniem, a drugim nie powinien przekraczać 3 miesięcy. Zaleca się również odrobaczenie zwierzęcia przed każdym szczepieniem ochronnym.

Zwierzęta takie jak królik czy świnka morska można odrobaczać raz w roku, po okresie zielonkowym.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego